Det finns få saker som kan lyfta ett rum som att riva upp en gammal heltäckningsmatta från 70-talet och hitta ett vackert trägolv under. Det är nog den enda golvtyp som faktiskt aldrig blir omodern och som samtidigt är snäll mot miljön då du tar tillvara på det som redan finns.
Det är viktigt att komma ihåg att trägolv dock kräver lite arbete, både när det gäller slipning, efterbehandling och underhåll. Själva slipningen och efterbehandlingen bör lämnas över till experter på att slipa trägolv, såvida du inte själv har rätt utrustning och god kunskap kring hur arbetet går till. Att göra misstag som innebär att man måste slipa om drar ned livslängden på golvet.
Underhåll ditt trägolv utifrån träslag
När golvet väl är slipat och efterbehandlat med olja eller lack, är det ditt jobb att se till att det håller sig fint och helt. Det är inte så krångligt som många tror, så länge du vet vad som gäller. Tidningen Vi i villa föredrar lack i en artikel:
”Lack – skyddar optimalt mot vatten och ger en tvättbar yta. Den lilla ytan i hallen kan snabbt slipas och lackeras.”
Det absolut viktigaste du behöver känna till är träslaget. Mjukare träslag som gran är till exempel lite känsligare för tryck än hårdare träslag. Om du har ett trägolv av gran bör du undvika stolar och bord med smala ben, och helst också klackskor – annars är det risk för att det blir märken i golvet. Gran har å andra sidan lång livslängd, ljus färg och en unik kviststruktur som rent utseendemässigt är svår att få med andra träslag. Alla träslag har sina unika egenskaper, och att känna till dem är första steget till framgångsrikt underhåll av ditt nyslipade golv.